Economy Politics Social — 09 March 2013
משבר כלכלי אבטלה ואנטישמיות באיחוד האירופי

המשבר הכלכלי באירופה בכלל ובאיחוד האירופי בפרט הביא לאבטלה חסרת תקדים במדינות האיחוד. ממצב של שגשוג כלכלי חסר תקדים ששיאו היה עם הקמת גוש האירו, התדרדרו מרבית מדינות האיחוד האירופי לשפל כלכלי . הדור החדש שנולד לתוך שגשוג כלכלי זה, לא ידע ואינו יודע כיצד להתמודד עם משבר זה. כך בספרד למעלה מ 55% אבטלה!  בקרב הצעירים (למעלה מ- 24% אבטלה כלליים) וכך ביוון למעלה מ- 20% כללים ו- 50% אבטלה בקרב הצעירים וכן הלאה.

האבטלה הנרחבת נותנת כר נרחב לפעילות של גורמים קיצוניים אשר רק לפני 10 שנים לערך, גורמים באיחוד האירופי סברו כי מדובר בתופעות שוליות .

מספר פרסומים שהופיעו בעת האחרונה מצביעים על עלייה בתופעות אנטישמיות במדינות כמו דנמרק ושבדיה, שנחשבו מעוז הליברליזם באירופה שלאחר מלחמת העולם השנייה. לא מדובר בתופעות אנטישמיות שמקורן בסכסוך הישראלי פלשתיני (מה שמכונה האנטישמיות החדשה של האיסלם נגד היהודים וישראל) אלא בתופעות אנטישמיות מסורתיות שנולדו במדינות הלאום הנוצריות דווקא.

האנטישמיות במערב אירופה היא חלק משנאת הזרים, אשר העצימה את הלאומנות הרדיקלית הגזענית והיוותה את הגורם המרכזי לחיזוקן של תנועות הימין הקיצוני. בעיית הזרים היא הדבק המלכד את התנועות הללו, וסביב לה נבנית התמיכה הציבורית של אזרחי המדינות באירופה המערבית . מדינות האיחוד האירופי קלטו ב- 2 העשורים האחרונים של המאה ה- 20  קהילות מיעוטים, אשר עליהן תלו ותולות התנועות הלאומניות את האשמה בכל הרעות שפקדו את מדינותיהן, למן הגידול באבטלה, המחסור בדיור, דרך העלייה בפשיעה, וכלה בהתפשטות מגפות כגון איידס וכדומה…

בתוך שנאת הזרים חזרה וחוזרת  האנטישמיות – אותה שנאה ישנה-נושנה כלפי מי ששומר עדיין על נצחיותה כתופעה של מיעוט  בתוך קהילה אחרת. תופעת האנטישמיות מעוגנת היטב ברעיונותיהן ובדעותיהן של המפלגות הלאומניות הגזעניות, ומוצאת את ביטויה בפעילותן…

ביטויים אנטישמים ניתן למצוא לא רק בדברים של מפלגות או תנועות של הימין הקיצוני, אלא גם בביטויים של בכירים באיחוד האירופי , אותו איחוד שזכה לאחרונה בפרס נובל לשלום. מסתבר שהזיכרון הקולקטיבי סובל מאמנזיה חריפה בשעה שמגיעים לעסוק בנושא האנטישמיות, כך למשל טושטשה התבטאותו של נציב הסחר של האיחוד  האירופי ,הבלגי (פלמי) קארל דה גוחט , כי היהודי הממוצע סבור שהוא צודק וכי אי אפשר לדבר באופן רציונלי אפילו עם יהודי מתון (בהקשר לסכסוך הישראלי פלשתיני) כך גם היו דברים שאמר נגד הלובי היהודי באצרות הברית החונק  כדבריו את הפוליטיקה האמריקאית בין אם מדובר ברפובליקנים ובין אם מדובר בדמוקרטים).

השנים האחרונות עומדות בסימן עלייה בכוחן ובהשפעתן של מפלגות הימין הקיצוני, אשר חלקן אימצו מוטיבים של הנאצים בגרמניה.

אחת התנועות הבולטות ביותר בשנתיים האחרונות היא  תנועת השחר הזהוב ביוון שכלכלתה התרסקה לחלוטין עם המשבר הכלכלי תוך חשיפה של  מעשי מרמה בהן נקטה מדינה זו כדי להתקבל לגוש האירו, אלא שלנמוקים ומסקנות לוגיות באשר לאחריות על המצב הכלכלי אין מקום בעיני רבים מאזרחי יוון, אלו שתנאי הפרישה שלהם לפנסיה נשללו באבחה אחת (ביוון היה ניתן לצאת לפנסיה כבר בגיל 57 ועוד תנאים משופרים על חשבון המדינה) , אך יותר מכך., על פי תקנות האיחוד האירופי ניתן להחזיר מהגרים בלתי חוקיים לנקודת המוצא שלהם באיחוד האירופי, וכך מצאה את עצמה יוון שדרכה חדרו לאיחוד מהגרים רבים מאפריקה , עם אלפי מהגרים בלתי חוקיים שגורשו ממדינות האיחוד האחרות חזרה לנקודת המוצא היוונית הנמצאת לחופי הים התיכון.  על פי סטטיסטיקות ביוון המהגרים הבלתי חוקיים מהווים כ- 40% מאוכלוסיית בתי הסוהר במדינה ועל רקע זה צמחה וצומחת אותה מפלגה ימנית קיצונית.

ניקולאוס מיכלוליאקוס ראש/ מפלגת השחר המוזהב הימנית קיצונית התבטא לאחר הבחירות ביוון כי: “בשואה לא היו תאי גזים ולא נרצחו 6 מליון יהודים זהו שקר”. לאחרונה הקדיש עיתון האקונומיסט הבריטי סקירה ארוכה למפלגה זו והעומד בראשה.

משרדיה של מפלגה זו מעוטרים בסמלים נאצים והיא נוקטת בשיטות פעולה הבאות למלא חסר בביטחון האישי של אזרחים החוששים מאוכלוסית המהגרים למדינה זו, כך בין השאר מלווים אנשי המפלגה אזרחים יוונים לבנקים , אך התופעה המעוררת חשש יותר מכל היא ההשפעה שיש למפלגה זו על צעירים תלמידי תיכון ואף תלמידי בתי ספר יסודיים.

מסתבר כי מפלגה ניאו נאצית זו משתמשת בתלמידים כדי להפיץ את תורתה הימנית קיצונית בקרב צעירים ואזרחים נוספים, לאחרונה פורסמה באתר האינטרנט של המפלגה תמונה בה נראים 6 ילדים בני 10 מלווים בהוריהם ב”מסע התעוררות לאומי” , שערכה המפלגה במשרדיה ליד אתונה ובו נערכו דיונים ושיעורים על האלים האולימפים והאמונה הנוצרית.

מנהיגה של המפלגה מקיף עצמו בשורה של שומרי ראש לבושים בחולצות שחורות וחמושים באמצעי לחימה. הוא מברך את המבקרים במשרדיו כמו בכינוסי המפלגה בהצדעה בנוסח מועל היד הנאצי וכאמור האנטישמיות הפכה לחלק אינטגרלי של האידאולוגיה של מפלגה זו.

סקרי דעת קהל שנערכו ביוון לאחרונה מראים גידול עיקבי בכוחה של מפלגה משיעור של 6.9% לשיעור של 11.5% כאשר כוחה של מפלגה זו בקרב צעירים גדול ככל הנראה הרבה יותר.

כפי שציינתי מפלגה זו אינה תופעה בודדת, לאחרונה שמענו כיצד מנהיגה של המפלגה הימנית קיצונית בהונגריה (מפלגת יוביק) שלה עשרות מושבים בפרלמנט ההונגרי דורש להכין רשימה של יהודים המהווים איום על וסיכון לביטחונה של הונגריה.

כוח מפלגתו של לה פן בצרפת (המונהגת עתה על ידי בתו של לה פן) נמצא בסימן עלייה כאשר החדשות מצביעות על גידול חד באבטלה בצרפת לצד חקיקה מתוכננת להטלת מיסים חדשים בעלי הון צרפתיים המנסים למצוא מקלט במדינות אחרות של האיחוד האירופי. ובמקביל עלייה בתופעות אנטישמיות בצרפת הבאות לידי ביטוי בחילול בתי עלמין יהודיים וכו’.

לפני כ- 10 שנים גנז האיחוד האירופי דוח על עליית האנטישמיות באירופה (אנטישמיות מהזן החדש של שנאת ישראל והיהודים)  , עתה מתפרצת האנטישמיות הלאומנית האירופית במלוא עוזה ובלי להסתירה. אנטישמיות זו נשענת על מקורותיה ההיסטוריים ששורשיה באירופה ושאירופה ראתה וחוותה החל מהמאה ה- 19 (הפרוטוקולים של זקני ציון) בעבר ושיאה היה בשנות ה- 40 של המאה ה- 20 לאחר המשטר הנאצי.

מי שיטמון את ראשו בחול מפני עלייתה של תופעה זו , לכשיוציא את ראשו ימצא את עצמו עומד בפני תופעה זו במלוא עוזה .

Related Articles

Share

About Author

Gabriel

Gabriel Benami- LLB- University of Tel Aviv, LLM- University of Bar Ilan, MA (political science/national security) University of Haifa & The National Security College

(2) Readers Comments

  1. וצפוי שהמצב רק יחמיר כשהמשבר יעבור שלב נוסף, אז פוליטיקאים ישתמשו בשינאת הזרים ככלי להגיע לשלטון

    • אם היינו צריכים אישוש לאמור במאמר אזי צריך לעיין בכתבה בקישור כדי להבין שאירופה לא למדה דבר ממלחמת העולם השנייה
      http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4354268,00.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>